Aave on vuonna 2017 perustettu kryptovaluutta, jonka juuret ovat tiukasti Suomessa. Aaven perustaja on Stani Kulechov. Vuonna 2017 Kulechov keräsi ICO-joukkorahoituksella hieman yli 16 miljoonaa dollaria, jotta hän voi luoda hajautetun lainapalvelun. Palvelun luominen onnistui ja nykyisin Aave tunnetaan kryptovaluutta markkinoilla kohtalaisen hyvin. Se ei kuitenkaan todennäköisesti koskaan tule yltämään samaan suosioon kuin Bitcoin. Myös altcoineista Ethereum sekä Litecoin pysyvät todennäköisesti Aavea suositumpina. 

Nykyisin Aaven pääkonttori sijaitsee Iso-Britanniassa Lontoossa Kulechovin toimiessa toimitusjohtajana. Aaven asiakaskuntaan kuuluu ihmisiä ympäri maailman ja suosion kasvu on jatkunut tasaisena läpi vuosien. 

Millainen on kryptovaluutta Aave?

Kryptovaluuttoja on kolmea erilaista, vaikka useimmiten kryptovaluutat mielletään nimenomaan maksutavoiksi. Syynä tähän on muun muassa Bitcoin ja Bitcoinin maine maksutapana. Kaikki kryptovaluutat eivät kuitenkaan toimi maksutapoina.
Kryptovaluuttojen kategoriat ovat: 

  • Valuutat – Maksuvälineet ja arvonsäilytys, esimerkiksi Bitcoin
  • Platformit – Itsenäiset ekosysteemit, joihin voi rakentaa niin applikaatioita kuin sisäisiä kryptovaluuttoja, esimerkiksi Ethereum. 
  • Tokenit – Yksittäisen platformin sisäinen kryptovaluutta, jota ei ole tarkoitettu maksuvälineeksi, esimerkiksi NFT.

Näistä kategorioista Aave on osa Ethereumin ekosysteemiä, missä Aavella on myös Aave-tokeni. 

Aave lainauspalvelu

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Aave on lainauspalvelu, joka tukee suunnilleen 25 kryptovaluuttaa. Sen toimialuetta ovat niin lainojen myöntämiset kuin korkojen maksamiset. Jotta Aave voi toimia, tulee sillä olla sijoittajia, jotka tallettavat omia varojaan Aave-palveluun. Kun sijoittaja on tallettanut varojaan, on hänellä mahdollisuus saada korkoa talletukselleen aTokeneina.

Sijoittamisen ja korkojen lisäksi Aave tarjoaa myös mahdollisuuden nostaa lainaa. Aaven lainauspalvelu on täysin automatisoitu, joten lainaa voi nostaa kryptovaluuttoina kuka tahansa. Aaven parhaisiin puoliin kuuluu, että lainaa voi nostaa ilman pankkimaailmasta tuttua byrokratiaa ja paperisotaa. Lainaa ottaessa tulee kuitenkin huomioida, että lainan vakuuden tulee olla huomattavasti suurempi, kuin lainan määrän. 

Miten käyttää Aavea? 

Aave on yksi suosituimmista hajautetun rahoituksen palveluista, eli lainauspalvelu. Jotta palvelussa on mahdollista lainata tai sijoittaa rahaa, tulee asiakkaan omistaa myös Aave -tokeneita. Aave tokenien määrällä on myös merkitystä, sillä se näkyy tokenien omistajan päätösvallassa. Aaven kehitykseen voi vaikuttaa sitä enemmän, mitä enemmän tokeneita omistaa. Tämä johtuu siitä, että Aaven päätöksenteko on hajautettu siten, että päätäntävalta on tokenien omistajilla.

Avoimuus toimintaperiaatteena  

Aaven parhaisiin piirteisiin kuuluu ehdottomasti se, että Aaven toiminta on täysin läpinäkyvää avoimien lohkoketjujen ansiosta. Kun Aaveen sijoittaa, tulee osalliseksi Aaven päätöksentekoa. Samalla myös sijoittaja saa aina tietoa Aaven viimeisimmistä kehitysaskelista. Aave ei myöskään hallitse asiakkaidensa kryptovaluuttoja. Erona muihin vastaaviin palveluihin Aave antaa palveluun tallennettujen kryptovaluuttojen omistusoikeuden pysyä sijoittajalla. 

Sijoittaminen Aaveen

Ei ole varmuutta sen paremmin Dogecoinin, Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen tulevaisuudesta. Tässä tapauksessa Aave ei ole poikkeus. On mahdotonta sanoa varmaksi, tuleeko Aaven tulevaisuus näyttämään valoisalta, vai ei. Voimme vain perehtyä siihen, millaiselta tilanne vaikuttaa tällä hetkellä. 

Tällä hetkellä on todennäköistä, että De-fi-palvelut tulevat vielä tuomaan suuren mullistuksen pankkipalveluihin. Samalla voimme todeta, että Aave on yksi tämän hetken suosituimpia ja tunnetuimpia De-fi-palveluita kryptovaluuttojen maailmassa. Aaven arvostuksesta johtuen, on sijoittajilla Aavea kohtaan runsaasti odotuksia. Onkin toistaiseksi epätodennäköistä, että Aave kokisi täydellistä romahdusta lähitulevaisuudessa. 

Sijoittaessa Aaveen, kannattaa huomioida oma sijoituskyky. Sijoittaa kannattaa vain sen verran, kuin on aidosti valmis menettämään. Kryptovaluuttoihin sjoittamisessa on suuria riskejä, eivätkä nopeat arvon heilahdukset rohkaise kaikkia sijoittajia. Aaven hyviin puoliin kuuluu kuitenkin se, että Aaven piirteisiin kuuluu, että sen arvo ei aina seuraa muita kryptovaluuttoja. Onkin mahdollista, että muiden kryptovaluuttojen syöksyessä alas, Aave voi pysyä jopa kohtalaisen korkealla.