Ethereum – suosituin altcoin
Kryptovaluuttojen määrä kasvaa alati. Ensimmäinen kryptovaluutta ilmestyi markkinoille vuoden 2009 tammikuussa. Tämä kryptovaluutta oli Satoshi Nakamoto nimisen nimimerkin luoma Bitcoin. Bitcoinin suosio ei kuitenkaan heti noussut suureksi, vaan hiljalleen kryptovaluuttojen suosio alkoi kasvamaan. Nakamoto kertoi, että halusi luoda maailman yhteisen virtuaalisen valuutan. Kuitenkaan vielä tänä päivänä, ei mikään kryptovaluutoista ole yltänyt koko maailman yhteiseksi valuutaksi. Yhä edelleen perinteiset valuutat ovat tärkeässä asemassa.
Kun Bitcoin oli ilmestynyt, alkoi myös muita kryptovaluuttoja ilmestymään. Vuonna 2013 alkoivat kryptovaluutat saada kunnolla tuulta alleen. Uusia kryptovaluuttoja on luotu tähän kirjoitushetkeen mennessä yli 5 000 kappaletta. Toiset kryptovaluutat ovat saaneet enemmän suosiota kuin toiset. Tämän hetken suosituin altcoin, on Ethereum. Altcoineja ovat kaikki kryptovaluutat, jotka on luotu Bitcoinin jälkeen. Vuonna 2015 julkaistu Ethereum on noussut suosiossa Bitcoinin tasolle. Ethereum kuitenkin eroaa Bitcoinista, joten se ei suoraan kilpaile Bitcoinin kanssa.
Mikä Ethereum on?
Ethereum (lyhenne ETH), on muiden kryptovaluuttojen tavoin lohkoketjuteknologiaan perustuva. Siinä missä Bitcoin on puhtaasti kryptovaluutta, niin Ethereum on avoimen lähdekoodin tietojenkäsittelyympäristö, eli koko ekosysteemi. Ethereumilla on oma lohkoketju ja se perustuu Turing-täydelliseen Ethereum Virtual Machineen. Se toimii muun muassa joukkorahoituksissa, joissa käytetään kryptovaluuttoja.
Aluksi Ethereum on mallintanut Bitcoinin lohkoketjua, mutta alkuperäisen Ethereum-verkon hakkeroinnista johtuen on muutoksia tehty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alkuperäisen hakkeroidun Ethereumin nimeksi on tullut Ethereum Classic (ETC) ja Ethereumin lohkoketjuun on luotu uuso haarauma, joka tunnetaan nykyisenä Ethereumina. Tällä hetkellä Ethereumin lohkoketju on käytössä muun muassa kryptovaluuttojen vaihtoalustana sekä perustamisalustana. Ethereumin avulla tehdään myös älysopimuksia sekä Defi-sovelluksia.
Ethereum on avoimen lähdekoodin lohkoketjuprojekti, joka on siis avoinna kaikille. Jokaisella on mahdollisuus luoda Ethereum lohkoketjuun uusia lohkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen voi luoda muun muassa omaa kryptovaluuttaa sekä tehdä älysopimuksia Ethereum verkkoon. Nodit ylläpitävät Erthereumin lohkoketjua varmistaen uudet lohkot kelvollisiksi. Kun uusi lohko lisätään lohkoketjuun, niin se vaikuttaa suoraan Ethereumiin. Esimerkiksi Etherin (ETH) saldo muuttuu.
Ethereum on hyvin löytänyt paikkansa kryptovaluuttojen keskuudessa. Tähän on syynä muun muassa se, että Ethereum on erittäin hyvin toteutettu ekosysteemi. Ekosysteemi mahdollistaa sen, että Ethereum ei ole pelkkä virtuaalinen valuutta.
Ethereumin louhinta
Usein kryptovaluutoista puhuttaessa puhutaan myös louhinnasta. Tämä tarkoittaa periaatteessa sitä, että lohkoketjua kasvatetaan ja ylläpidetään. Aina kun Ethereumia louhitaan, lisääntyy lohkoketjujen määrä. Samalla myös jo olemassa olevat lohkoketjut vahvistuvat. Kun Ethereumia louhitaan saa louhija palkkioksi vaivasta natiivivaluuttaa, eli Etheriä.
Tällä hetkellä Ethereumia louhitaan suunnilleen 36 000 yksikköä päivässä, mikä tarkoittaa noin 36 miljoonan arvoista suoritusta. Louhinnalla tarkoitetaan prosessia, jossa Ethereum -verkkoon kytketyt tietokoneet pitävät yllä laskentatehoa. Ethereumin louhinta kuluttaa kuitenkin paljon energiaa, minkä vuoksi se on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Ilmastonlämpeneminen on johtanut ilmastotalkoisiin, joissa energian kulutus pyritään minimoimaan. Tämä on johtanut siihen, että Ethereum on kohdannut paljon kritiikkiä.
Vuonna 2020 julkaistu Ethereum 2.0 tullaan tulevaisuudessa louhimaan Proof-of-Stake menetelmällä. Eli steikkaamalla. Kun versio 2.0 valmistuu, poistuu käytöstä aiempi versio. Tämän odotetaan taphtuvan vuosien 2022 ja 2023 aikana. Uuden järjestelmän uskotaan tekevän Ethereumin louhinnasta energiaystävällisempää. Parhaimmillaan uusi tapa louhia kuluttaisi sähköä vain murto-osan tämän hetkisestä kulutuksesta.
On myös huomioitavaa, että kuten Dogecoinilla, myöskään Ethereumilla ei ole rajoitettu louhittavaa määrää. Bitcoinilla määrä on rajattu, mikä tarkoittaa sitä, että Bitcoineja voi louhia vain 21 miljoonaa kappaletta. Näin ollen Ethereumia on mahdollista louhia huomattavasti enemmän kuin Bitcoinia. tämä puolestaan näkyy siten, että Ethereumin arvo on pienempi kuin Bitcoinin arvo.
Ethereumin suosio
Bitcoin tunnetaan suosituimpana kryptovaluuttana. Ethereum on kuitenkin noussut suureen suosioon. Tällä hetkellä Ethereum on suosituin kryptovaluuttojen ekosysteemi, vaikka myös muita ekosysteemejä on ilmestynyt sen rinnalle. Ethereumin suosion takana on sen monipuolisuus sekä sen aktiivinen kehittäjäyhteisö. Ethereum ei ole pysähtynyt paikoilleen, vaan sen lohkoketjussa julkaistaan alati uusia ja toinen toistaan houkuttelevampia sovelluksia.
Samalla kun Ethereumin suosio kasvaa, myös Etherin kurssi nousee. Ekosysteemin arvoon vaikuttaa muun muassa sovellusten määrä ja laatu, sekä transaktiot. Kun Ethereumin lohkoketju kasvaa, se nostaa myös Etherin arvoa. Ethereumin suosio näkyy suoraan Etherin arvossa, oli sitten suosio kasvavaa tai laskevaa. Näin ollen, jos Ethereum menettää suosiotaan, myös Etherin arvo tulee laskemaan.
Ethereumin tulevaisuus
Ethereum on kryptovaluutta, joten kukaan ei voi varmaksi sanoa, että millainen sen tulevaisuus on. Tällä hetkellä kuitenkin suuri osa asiantuntijoista uskoo, että Ethereumin tulevaisuus on positiivinen. Positiiviseen näkemykseen tulevaisuudesta on vaikuttanut muun muassa Ethereumin pyrkimys kehittyä. Tällä hetkellä Ethereumin ovat ottaneet käyttöönsä muun muassa Visa ja PayPal. Lisäksi erilaiset rahapelisivustot ovat mahdollistaneet pelaamisen sivustoilla Etheriä käyttämällä. Näin ollen on selvää, että Ethereumin tulevaisuus on pedattuna pitkälle.
Totuus on kuitenkin se, että vaikka tällä hetkellä Ethereumin tulevaisuus on valoisa, niin tilanne voli muuttua. Kryptovaluutat ovat aina alttiita arvon heilahduksille. Aito ja alkuperäinen Bitcoin on todistanut sen, että jopa suosittu kryptovaluutta voi kärsiä suurista arvon muutoksista. Vuonna 2021 Bitcoinin arvo nousi tähtiin, mutta tippui myös pohjamutiin, kunnes nousi jälleen. Syynä Bitcoinin arvon muutoksille, oli Elon Muskin twiitit. Onkin selvää, että kukaan ei voi ennustaa pitkällä aikavälillä kryptovaluuttojen suosiota.
Kryptovaluuttoihin sijoittaessa on erittäin tärkeää tutustua aina itse kryptovaluuttaan kunnolla. Sijoittaminen perustuu aina riskiin, oli kohteena sitten osakkeet, asunnot tai kryptovaluutat. Ei ole olemassa varmuutta siitä, että sijoituskohde on tuottava. Omia todennäköisyyksiä onnistua voi parantaa, kunhan perehtyy kohteeseen kunnolla. Tämä koskee myös kryptovaluuttoja, kuten Ethereumia.