Lähes jokainen on nykypäivänä kuullut kryptovaluutoista. Kryptovaluutat ovat hyvin suosittuja internetissä ja erityisesti nuorten ja valveutuneiden teknologiasta kiinnostuneiden nuorten mielestä. Erityisesti viime vuosien aikana kryptovaluutabuumi on päässyt valloilleen. Monet käyttävät esimerkiksi opintolainansa kryptovaluuttoihin sijoittamiseen. Sijoittaminen on jo hyvin yleistä ja sitä varten on olemassa monia erilaisia palveluita internetissä.

Sijoittaminen ei kuitenkaan ole ikinä täysin turvallista ja sijoituskohde pitää tuntea, jotta sijoituksissa on parempi mahdollisuus onnistua. Kokeneet sijoittajat tuntevat kohteensa hyvin, tiedostavat riskit ja osaavat ajoittaa oston ja myynnin oikeaan aikaan. Kryptovaluuttojen määrä on hyvin suuri, tällä hetkellä yli 5 000 erilaista kryptovaluuttaa on päätynyt markkinoille. Näin ollen tulee sijoittajalla olla laajasti tietoa, jotta paras mahdollinen kohde löytyy.

Kryptovaluutta eli virtuaalivaluutta, jolla voi käydä kauppaa

Bitcoin ilmestyi internetiin vuonna 2009 ja sen luoja on Satoshi Nakamoto nimimerkillä esiintynyt henkilö tai henkilöt. Satoshi Nakamoto on kadonnut verkosta, eikä nykyisin kukaan tiedä, että kuka tai ketkä kyseisen nimimerkin takana oli. Nykyisin Bitcoin on erittäin tunnettu virtuaalivaluutta, joka on tehnyt monista sijoittajistaan jopa miljardöörejä.

Bitcoinin arvo on noussut huimasti vuosien varrella, mutta myös laskenut yhtä rajusti. Suurena syynä tälle on, että kryptovaluuttojen arvo on erittäin altis heilahduksille suuntaan jos toiseenkin. Kuitenkaan arvon muutokset eivät ole ratkaisevasti vaikuttaneet ainakaan vielä Bitcoinin tulevaisuuteen. Tällä hetkellä Bitcoin on päätynyt monien verkkokauppojen maksutavaksi. Lisäksi useat nettikasinot ja nettivedonlyöntisivustot mahdollistavat Bitcoinin käyttämisen. Nykyisin myös on olemassa kivijalkaliikkeitä, joissa Bitcoin käy maksutapana.

Bitcoin on hyvin löytänyt paikkansa internetin maksutavoissa. Sen toimivuudesta kertoo myös se, että arvo on pysynyt nousussa ajoittaisit notkahduksista huolimatta. Monelle Bitcoin on myös se ainoa, aito ja alkuperäinen kryptovaluutta. On hyvin mahdollista, että Bitcoin tulee jatkamaan suosiossaan vielä kauan.

Tunnetuimmat altcoinit

Usein puhutaan altcoineista, mutta mitä ne käytännössä siis ovat? Altcoin on yksinkertaisesti selitettynä mikä tahansa Bitcoinin jälkeen ilmestynyt kryptovaluutta. Bitcoin on alkuperäinen kryptovaluutta, jota seuranneet kryptovaluutat ovat näin ollen altcoineja. Altcoineja ilmestyy tiiviiseen tahtiin markkinoille ja tällä hetkellä määrä on yli 5 000 erilaista altcoinia. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että pian luku lähentelee jo paljon suurempia lukuja. On hyvin vaikea ennustaa, paljonko altcoineja on esimerkiksi olemassa vuoden kuluttua.

Kaikki altcoinit eivät kuitenkaan nouse suureen suosioon ja jäävät niin sanotusti pahnan pohjimmaisiksi. Tällä hetkellä suurimmassa suosiossa altcoineista on Ethereum ja sen valuutta Ether. Ethereum on ominaisuuksiltaan huomattavasti monipuolisempi, kuin Bitcoin, joka on puhtaasti kryptovaluutta. Ethereum puolestaan edustaa koko ekosysteemiä.

Lisäksi tunnetuihin kryptovaluuttoihin kuuluvat muun muassa Ripple, Litecoin ja Dogecoin. Kaikki nämä kyseiset altcoinit ovat tuttuja näkyjä maksutapavalikoissa Bitcoinin ohella. Vaikka altcoineista Ethereum on suosituin, myös muiden kryptovaluuttojen käyttö on yleistä. Ei myöskään ole mahdollista ennustaa, että millaiset kryptovaluutat ovat suosiossa vuoden kuluttua. Käytännössä .lista voi muuttua, sillä kryptovaluutat ovat hyvin alttiita muutoksille.

Kryptovaluuttojen hyvät puolet

Kryptovaluuttoja kehutaan erityisesti läpinäkyvyydestä, sillä ne mahdollistavat läpinäkyvän toiminnan käyttäjilleen. Mutta läpinäkyvyys ei ole ainoa hyvä puoli. Monille esimerkiksi kryptovaluuttojen tuoma anonyymiys on tärkeä osa kryptovaluuttojen käyttöä. Isoimpiin etuihin kuuluu myös se, että kryptovaluutat siirtyvät kryptolompakosta toiseen välittömästi.

Käytännössä kryptovaluutat kiinnostavat paljon siksi, että ne ovat uutta teknologiaa ja niistä povataan tulevaisuudessa jopa maailman yhteistä valuuttaa. Tämä toki on hyvin epätodennäköinen lopputulos nykyisellään, mutta tilanteet voivat muuttua. Kryptovaluuttoja lähettäessä eteenpäin, ei tarvitse antaa omia tietojaan, eikä myöskään vastaanottajan tarvitse jakaa omia tietojaan. Näin riski omien tietojen väärinkäytölle laskee. Monille anonyymiys on juuri avainasemassa kryptovaluuttojen käytössä.

Usein rahansiirroissa voi kestää muutamasta minuutista jopa useisiin päiviin. Jos Suomesta lähettää rahaa tuttavan ulkomaalaiselle pankkitilille, voi aikaa rahansiirtoon kulua jopa viikkoja. Kryptovaluutoilla rahansiirrot tapahtuvat heti ja samalla kun kryptovaluutat siirtyvät omasta lompakosta pois, ne ovat vastaanottajan lompakossa.

Läpinäkyvyys tuo myös turvaa, sekä luotettavuutta kryptovaluutan käyttäjille. Jokainen jolla on lohkoketju tallennettuna tietokoneelle, on kykenevä löytämään lohkoketjuista kaikki tiedot niihin liittyvistä kryptovaluuttojen siirroista. Käytännössä, jotta tämän ymmärtää paremmin, tulisi lohkoketjuteknologia olla tuttua, mutta tässä vaiheessa koitan selittää lyhyesti. Lohkot ovat palasia, jotka sopivat yhteen vain lohkoa aiemman ja seuraavan lohkon kanssa. Lohkot ovat kiinni toisissaan algoritmilla. Algoritmi mahdollistaa sen, että lohkoketjun muutoksista jää aina jälki. Eli näin ollen esimerkiksi kryptovaluuttojen määrän muuttamisesta jäisi tieto. Läpinäkyvyyden ansioista kryptovaluutat ovatkin erittäin huono valinta muun muassa rahanpesun ollessa kyseessä.

Kryptovaluuttojen saama kritiikki

Kryptovaluutat ovat saaneet kritiikkiä monista eri syistä. Yksi kritiikin aihe on se, että kryptovaluutat ovat arvaamattomia. Arvo voi nousta ja laskea erittäin nopeasti. Tämä on nähty myös Bitcoinin kohdalla, kun Teslan Elon Musk twiittaili Bitcoinista alkuvuodesta 2021. Bitcoinin arvo sekä nousi taivaisiin, että romahti alas nopealla tahdilla. Onkin selvää, että kryptovaluutat ovat erittäin alttiita sosiaaliselle medialle. Näin ollen kryptovaluuttoja ei pidetä luotettavana ja turvallisena vaihtoehtona. Toisinaan puhutaan jopa kryptovaluutta kuplasta, joka vain odottaa puhkeamista. Totuus on kuitenkin, että on mahdotonta ennustaa kuinka kryptovaluuttojen käy. Toistaiseksi suosio näyttää kasvavan.

Viime aikoina kritiikkiä on tullut myös siitä, että kryptovaluuttojen ekologinen hiilijalanjälki on liian suuri. Erityisesti Bitcoinin ja Ethereumin louhinta aiheuttaa suuria päästöjä. Näin esimerkiksi Kiina on päätynyt kieltämään Bitcoinin louhinnan maassaan. Nykyisin Bitcoineja saa vain omistaa, mutta ei käyttää Kiinassa. Ruotsin viranomaiset ovat myös nousseet taisteluun louhintaa vastaan ja ovat vaatineet EU:ta kieltämään louhinnan alueellaan. Viranomaiset ovat myös vaatineet, että ne yritykset, jotka kryptovaluuttoja tukevat, eivät saa mainostaa itseään kestävän kehityksen tuotteina. Myös tähän Elon Musk on ottanut kantaa. Elon Musk on muistanut suitsuttaa, että Dogecoinin louhinta on ekologisempaa kuin esimerkiksi Bitcoinin.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Monia varmasti mietityttää, että millainen tulevaisuus kryptovaluutoilla on. Totuus on, että se on mahdotonta ennustaa, sillä kryptovaluutat ovat erittäin alttiita muutoksille. Kuitenkin odotettavissa on, että vielä ainakaan lähivuosina suosio ei olisi laskemassa. Suosion odotetaan nousevan tasaiseen tahtiin. Vaikka kryptovaluutta kuplasta puhutaan usein, on kuitenkin selvää, että varmuutta ei ole kuplan puhkeamisesta.

On myös mahdollista, että suosituimpien kryptovaluuttojen kärki muuttuu. Samalla kuitenkin on hyvin epätodennäköistä, että Bitcoin tai Ethereum menettäisivät suosionsa. Toisaalta esimerkiksi Muskin suitsutus Dogecoinista voi nostaa Dogecoinin entistä suurempaan suosioon. Kuitenkaan varmaksi ei voi sanoa, että millainen on lopputulos kryptovaluuttojen suosiossa. Käytännössä kryptovaluutan tulee nousta erittäin suureen suosioon, jotta se voi ohittaa tämän hetken tunnetuimmat kryptovaluutat.

Tulevaisuudessa kryptovaluuttoja tulee olemaan markkinoilla entistä enemmän. Samalla jotkut vanhemmat kryptovaluutat menettävät arvoaan ja uudet kryptovaluutat nousevat suosioon. Kryptovaluuttojen määrä kasvaa hyvin nopeasti, joten on odotettavissa kasvun jatkumista. Myös sijoittajien kiinnostus jatkunee vielä pitkään. Sijoittajat etsivät alati uusia ja parempia kryptovaluuttoja kohteikseen. Aika tulee näyttämään, että miten eri valuuttojen lopulta käy.