
Bitcoin – suosituin ja esimmäinen kryptovaluutta
Bitcoinin tarina alkaa jo vuodesta 2008, jolloin Bitcoinin luoja Satoshi Nakamoto rekisteröi verkko-osoitteen nimeltä bitcoin.org. Saman vuoden lokakuussa Bitcoin: Sähköinen käteisjärjestelmä vertaisverkossa -otsikolla ilmestyi paperi kryptologiaan erikoistuneella postituslistalla. Kyseinen artikkeli sisälsi muun muassa kuvauksen lohkoketjuteknologiasta sekä julkisesta tilikirjajärjestelmästä.
Satoshi Nakamoto ilmoitti tavoitteekseen luoda valtion ja keskuspankkien kaltaisista tahoista vapaan valuutan, eli virtuaalisen maksuvälineen. Näin syntyivät kryptovaluutat, joiden suosio on vain kasvanut vuosien vieriessä.
3.1.2009 alkoi Bitcoinin taru internetissä. Tuolloin louhittiin Bitcoinille ensimmäinen lohko, eli lohko joka nykyisin tunnetaan Genesis -lohkona. Pian tästä seurasi myös ensimmäinen Bitcoin siirto, joka tapahtui 12.1.2009. Tuolloin Yhdysvalloista kotoisin oleva Hal Finney niminen ohjelmistokehittäjä vastaanotti Bitcoineja Nakamotolta. Vuonna 2009 suomalainen Martti Malmi, joka opiskeli korkeakoulussa, vaihtoi ensimmäisenä Bitcoinit perinteiseen valuuttaan, eli tuolloin 5 dollariin. Vuonna 2010 taas tehtiin ensimmäinen reaalimaailman ostos, kun Floridassa Yhdysvalloissa eräs ohjelmistokehittäjä osti pizzaa 10 000 Bitcoinilla.
Bitcoinin alku ei siis ollut mitenkään vauhdikas, vaan suosio kasvoi hitaasti. Nykyisin 5 000 Bitcoinia olisi erittäin suuri raha ja 10 000 Bitcoinia oli miljoonia dollareita.
Satoshi Nakamoto – Bitcoinin luoja
Vielä tänäkään päivänä ei kukaan tiedä, että kuka tai ketkä oli nimimerkin Satoshi Nakamoto takana. Satoshi Nakamoto ilmestyi kuin tyhjästä ja toimi hyvin pitkään aktiivisena Bitcoin viestinnässä. Kuitenkin yllättäen Nakamoto katosi vuoden 2010 joulukuussa ja tuolloin jäi projekti avoimena lähdekoodina vapaaehtoisista koostuvan yhteisön käsiin. Nakamotolla uskotaan olevan miljoonia Bitcoineja, mutta lähteiden mukaan Nakamoton Bitcoin lompakkoon ei ole koskettu. Nakamoton Bitcoin lompakon arvo on nykyisin noin 56 miljoonaa euroa.
Vuosien varrella Satoshi Nakamoton henkilöllisyyttä on koitettu selvittää usein. Nakamoton on väitetty olevan muun muassa japanilainen mies, joka oli syntynyt 5.4.1976. Toisaalta yleinen epäilys on ollut myös suomalainen professori nimeltä Vili Lehdonvirta. Myös epäilynä on ollut, että Nakamoto ei ollut yksi henkilö vaan kyseessä on useita henkilöitä. Floridalaisessa oikeussalissa on myös käsitelty asiaa, kun David Kleinman nimisen henkilön perhe syytti Craig Wrightia siitä, että hänellä oli hallussaan Kleinmannin kanssa louhittuja kryptovaluuttoja. Vaikka Kleimanin perhe väitti Kleinmanin ja Wrighting luoneen kryptovaluutta yhdessä niin Wright väitti luoneensa Bitcoinin yksin. Kuitenkaan kukaan ei pystynyt todistamaan, että kummallakaan miehistä olisi ollut mitään osaa Bitcoinin luomiseen.
Nakamoto pysyy näin ollen mysteerinä, joka voi kenties selvitä, jos Nakamoton kryptotililtä ikinä liikkuu edes yksi Bitcoin pois.

Bitcoinin arvo
Bitcoinin arvo on kohonnut vuosien saatossa hyvin paljon. Kun aluksi Bitcoinin arvo ei ollut edes yhtä dollaria, niin nykyisin arvo on noin 40 000 dollaria. Vuosien varrella kuitenkin arvo on sekä ampaissut raketin tavoin ylöspäin kuin myös tippunut kuin kiva alaspäin. Tähän on muun muassa ollut syynä Tesla -miljonääri Elon Muskin twiitit, joissa vuoroin Bitcoin on saanut suitsutusta, vuoroin taas negatiivista palautetta. Elon Muskin kommentit muun muassa Dogecoinin paremmuudesta ekologisesta näkökulmasta, ovat vaikuttaneet sekä Bitcoinin, että Dogecoinin arvoon.
Onkin selvää, että kryptovaluuttojen arvoon vaikuttaa kysyntä ja tarjonta. Kun kryptovaluuttaa halutaan ostaa paljon, sen arvo kohoaa. Toisaalta taas kryptovaluuttojen myyminen laskee niiden arvoa. Näin ollen kryptovaluuttoja käytettäessä on aina hyvä tarkistaa ensin valuutan arvo, jotta ei jää tappiolle suuria summia. Bitcoin on tällä hetkellä sekä vanhin, että tunnetuin kryptovaluutoista ja ehdottomasti myös arvoltaan vakain. Kuitenkin, kuten Elon Muskin kommentoinnista on huomattu, myös vakain ja suosituin on hyvin altis arvon suurille heilahduksille lyhyessä ajassa.
Bitcoin ja sijoittaminen
Bitcoiniin sijoittaminen on hyvin suosittua. On kuitenkin asioita, jotka tulee huomioida sijoituksia tehdessä. Yksi näistä asioista on se, että ei ole järkevää sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä. Sillä arvon muutos voi romuttaa koko sijoituksen arvon hyvin nopeasti. Näin ollen pahimmillaan sijoittaja menettää kaiken sijoittamansa valuutan. Toisaalta arvo voi myös ampaista nopeasti ylös. Onkin hyvin tärkeää valita oikea hetki ostoille ja myymiselle.
Bitcoin on vanhin ja suosituin kryptovaluutta. Altcoineista Ethereum on lähes yhtä suosittu, mutta sen toimintaperiaate on erilainen kuin Bitcoinilla. Näin ollen Bitcoin ja Ethereum eivät kilpaile keskenään, eikä toisen suosio vaikuta toisen suosioon. Molemmat ovat silti hyvin tuttuja näkyjä erilaisissa verkkokaupoissa ja jopa nettikasinoilla. Kivijalkaliikkeet puolestaan suosivat tällä hetkellä lähinnä ainoastaan Bitcoineja.
Kun Bitcoiniin sijoittaa, tulee muistaa myös se, että kryptovaluutat ovat veronalaisia. Kryptovaluuttaa itsessään ei vielä ole mahdollista verottaa, mutta kun kryptovaluuttojen arvo realisoituu, niin verotuskin mahdollistuu. Arvo realisoituu, kun kryptovaluuttaa vaihtaa perinteiseksi valuutaksi tai kryptovaluutaksi tai sillä ostaa palveluita tai hyödykkeitä. Verotus tapahtuu pääomatuloveron mukaisesti, eli 30 000 € saakka veroprosentti on 30 % ja sen jälkeen 34 %.
Bitcoin – ekologisuus ongelmana
Viime vuosina ilmastonmuutos on noussut yhä suuremmaksi ongelmaksi. Useat valtiot ovat osallistuneet ilmastosopimusten laatimiseen ja monet valtiot ovat asettaneet itselleen ilmastotavoitteita. Bitcoinin louhiminen on kuitenkin hyvin raskasta ympäristölle, eikä sitä voi missään nimessä kutsua energiatehokkaaksi. Sen lisäksi, että louhiminen aiheuttaa paljon energiajätettä, niin louhiminen kuluttaa suuria määriä energiaa.
Vuonna 2021 Kiina kielsi Bitcoinin louhinnan ja Yhdysvallat nousivat suurimmaksi Bitcoinin louhintaa tuottavaksi maaksi. Samalla kun louhinta Kiinassa kiellettiin, kiellettiin myös kaupankäynti Bitcoinilla Kiinassa. Edelleen kuitenkin Bitcoineja saa kiinalaiset omistaa, mutta käyttö on kiellettyä.
Ruotsin eri viranomaiset ovat vaatineet Euroopan Unioinia kieltämään Bitcoinin louhinnan alueellaan. Samalla Ruotsin viranomaiset ovat vaatineet, että Bitcoineja hyväksyvät tai louhivat organisaatiot eivät saa mainostaa itseään enää kestävän kehityksen organisaatioina. Bitcoinin louhintaan kuluvan energian määrä vuodessa vastaa koko Ruotsin kahden vuoden energiankulutusta.
Suurin kritiikki Bitcoinille onkin juuri se, että se ei tarjoa kestävää kehitystä. Tämä on näkynyt myös Teslan Elon Muskin twiiteissä, joissa suitsutetaan Dogecoinia energiatehokkaammaksi kuin Bitcoinia. Näin myös suuri yleisö on alkanut kiinnittämään huomioita Bitcoinin hiilijalanjälkeen ja painostusta Bitcoinille on noussut hiilijalanjäljen pienentämiseen.
Onko Bitcoin hitti vai huti?
On mahdotonta sanoa, että millainen Bitcoinin taipaleesta vielä tulee. On kuitenkin selvää, että tällä hetkellä sen tilanne näyttää vakaalta. Bitcoinin historia on pisin kryptovaluuttojen historiassa. Edelleen tänä päivänä useat ihmiset uskovat sen olevan tuleva maailmanvaluutta, kun taas monet epäilevät, että Bitcoin -kupla tulee puhkeamaan jonain päivänä. Molemmat skenaariot ovat käytännössä mahdollisia, mutta vain aika voi näyttää lopullisen tuloksen.
Monille Bitcoin edustaa kuitenkin tänä päivänä kaikkia kryptovaluuttoja. Sen uskotaan olevan vankka ja kestävä. Jos Bitcoinin energiatehokkuus saadaan järkeistettyä ja Bitcoin osallistuu omalta osaltaan ilmastotalkoisiin, on hyvin todennäköistä, että suosio tulee kestämään huomattavasti paremmin. Nykyisin Bitcoin miljonäärejä on hyvin paljon, joten kiinnostusta on paljon kryptovaluuttoihin. Myös arvon heittely on aiheuttanut kritiikkiä.
Mutta mikä puhuu Bitcoinin puolesta? Anonyymiys, helppous sekä avoimuus ovat tärkeimmät tekijät Bitcoinin suosiossa. Samalla kun Bitcoin mahdollistaa anonyymiyden rahansiirroissa, se tuo myös läpinäkyvyyttä rahansiirtoihin suuresti.