Mitä ovat kryptolompakot?

Mitä ovat kryptolompakot?

Oletko jo tutustunut hieman kryptovaluuttoihin aiheena ja harkitset nyt, josko hankkisit ensimmäiset kolikkosi? Mikäli vastasit myöntävästi, olet oikealla sivulla! Ennen kryptovaluutan ostamista on syytä tietää, kuinka niitä säilytetään turvallisesti. Tässä kohti kuvaan astuvat kryptolompakot. Tässä oppaassa kerromme, mikä kryptolompakko on, ja mitä erityyppisiä lompakoita on olemassa.

Kryptolompakon määritelmä

Kryptolompakko on kryptovaluuttojen säilyttämiseen tarkoitettu ohjelma, sovellus tai laite. Se eroaa perinteisestä kukkarosta kuitenkin siten, ettei sen sisällä ole varsinaista valuuttaa; kryptovaluutan paikka on teknisesti ottaen aina lohkoketjussa. Kryptolompakko pitää sen sijaan sisällään kaksi avainta, julkisen ja yksityisen avaimen, jotka ovat pitkien merkkijonojen muodossa.

Julkinen avain on lompakkosi osoite. Tätä avainta tarvitset voidaksesi vastaanottaa kryptovaluuttaa, ja sen voit kauppaa käydessäsi huoletta luovuttaa sinulle varoja lähettävälle taholle. Yksityisavain sen sijaan todistaa sinun omistavan tietyssä osoitteessa olevat varat, ja tätä avainta tarvitset voidaksesi siirrellä kryptojasi tai tehdäksesi ostoksia. Luonnollisesti yksityinen avain täytyy siis pitää yksityisenä.

Vaihtoehtoja kryptovarojen säilytykseen on nykypäivänä monenlaisia ja karkeasti lompakot voidaan jakaa kahteen kategoriaan: kuumiin ja kylmiin lompakoihin. Avaamme näitä termejä seuraavaksi. Mutta sitä ennen muistutus: jos toiveenasi on treidata tai säilöä kryptoja tietokoneellasi, varmista käyttöjärjestelmäsi ajantasaisuus pörssisivustojen ja erilaisten lompakoiden mahdollisimman helpon ja ongelmattoman käytön varmistamiseksi. Windows 11 tarjoaa loistavan alustan myös kryptosijoittajan tarpeisiin.

Kuumat lompakot

Kuumalla lompakolla tarkoitetaan sellaista lompakkoa, joka on yhteydessä tai voidaan yhdistää nettiin. Älypuhelinten aikakaudella mobiililompakot ovat erityisen suosittuja, mutta kuuma lompakko voi olla myös tietokoneelle ladattava ohjelmisto tai online-lompakko, joita esimerkiksi monet kryptopörssit tarjoavat.

Kuuma lompakko on käytössä erittäin kätevä. Varojen siirtely on nopeaa ja helppoa. Mobiililompakot ja ohjelmistolompakot ovat tämän kategorian lompakoista suositeltavimpia, sillä online-lompakot voivat olla alttiimpia hakkereiden hyökkäyksille. Yleisesti ottaen varoja ei suositella säilytettäväksi ostamisen jälkeen pörssin tilillä, vaikka se helppoa olisikin. Pörssit ovat houkuttelevia kohteita verkkorikollisille, ja viime vuosina onkin nähty varsin mittavia hyökkäyksiä. Toisaalta pienien määrien lyhytaikaisen säilyttämisen ei voida sanoa olevan kovin riskialtista.

Ohjelmistolompakkoihin on yleensä mahdollista tai jopa pakollista asettaa palautuskoodit, joita tulisi sitten säilyttää turvallisesti esimerkiksi paperilla. Koodien avulla voit palauttaa lompakkosi toiselle laitteelle, jos vaikka puhelimesi varastetaan. Lompakko on tietysti myös erittäin suositeltavaa suojata salasanalla ja kaksivaiheisella tunnistautumisella.

Hyvän lompakon voi saada aivan ilmaiseksi. Niiden ominaisuuksissa on jonkin verran eroavaisuuksia; osassa lompakoita saattaa olla sisäänrakennettu pörssi, ja jotkin mahdollistavat steikkauksen PoF-konsensusta tukevilla valuutoilla. Tee siis vertailua ja valitse sellainen kryptolompakko, joka tarjoaa haluamasi ominaisuudet.

Kylmät lompakot

Kylmät lompakot tai hardwarelompakot ovat fyysisiä laitteita, jotka toimivat netin ulkopuolella. Ne ovat tyypillisesti USB-tikun kaltaisia laitteita, jotka voidaan kytkeä tietokoneeseen varojen tarkastelua tai käyttöä varten. Tällaiset lompakot ovat erittäin turvallisia, joskin käytössä hieman kuumia lompakoita hitaampia ja epäkäytännöllisempiä. Ne soveltuvatkin parhaiten suurten kryptomäärien säilyttämiseen, tai pidempiaikaiseen varastointiin.

Hardware-lompakot eivät ole ilmaisia. Niiden hinnat ovat alimmillaan joitakin kymppejä, ja kalleimmillaan satoja euroja. Tämä voi joillekin kryptoharrastajille olla kynnyskysymys, mutta turvallisuudestaan tarkalle sijoitus ei ole mahdoton saatikka tarpeeton.

Kylmäksi lompakoksi lasketaan myös yksinkertainen paperilompakko. Paperilompakko on nimensä mukaisesti paperi, johon on printattu julkinen ja yksityinen avain. Varojen käyttöä varten on kuitenkin oltava olemassa myös toisenlainen lompakko.

Paperi- ja hardwarelompakot ovat toisaalta hyvin turvallisia, mutta myös vaarallisen helppoja kadottaa. Niiden huolelliseen säilytykseen tuleekin siksi kiinnittää aivan erityistä huomiota.

Valitse tarpeidesi mukainen lompakko

Ehdottomasti ei voida sanoa, että mikään tietty lompakko olisi toista parempi. Riippuu pitkälti käyttäjästä itsestään, minkä tyyppisen ohjelman tai laitteen hän kokee parhaiten tarpeitaan palvelevaksi. Kryptovaluuttojen turvallinen säilyttäminen on kuitenkin useimmille tärkeä asia.

Kuuma lompakko on oiva valinta varoja ahkeraan liikuttelevalle kryptojen käyttäjälle. Maksut onnistuvat muutamalla klikkauksella ja saldo on helppo ja nopea tarkistaa. Toisaalta esimerkiksi online-lompakoihin liittyvää turvallisuusriskiä ei ole syytä ohittaa olankohautuksella.

Tosissaan oleva kryptosijoittaja sijoittaa yleensä myös kylmään lompakkoon, jossa varat ovat taatusti turvassa ulkopuolisten silmiltä – olettaen, että sitä säilytetään varmassa paikassa. Pitkäaikaisessa säilytyksessä kylmä lompakko tuo kryptojen haltijalle mielenrauhaa.

Joissakin tapauksissa lompakkoja kannattaa olla useampi erityyppinen, jolloin osaa varoista voi liikutella helposti, ja osan voi pitää säilössä erityisen turvallisessa paikassa. Tutustu lompakkoa etsiessäsi erilaisiin vaihtoehtoihin, jotta löydät juuri sen itsellesi parhaiten sopivan säilytystavan digitaaliselle omaisuudellesi.

Samankaltaiset artikkelit